FORMARE PROFESIONALĂ
PENTRU CONSTRUCTORI DE ORGI ȘI TÂMPLARI

La data de 1 aprilie 2015 a început oficial proiectul. Formare profesională pentru constructori de orgi și tâmplari, un program „Master-Class“, al fundației Fundatia pentru pregatire profesionala din Romania (FPPR), cofinanțat în c68b8398ebcadrul programului de promovare elvețiano-român. După o activitate de 12 ani a FPPR, sub patronajul SSOR, la pregătirea de bază pentru constructori de orgi și tâmplari, prin „Master-Class“ se oferă o aprofundare și dezvoltare a cunoștințelor profesionale în construcția de orgi și tâmplărie. 5 absolvenți ai cursului de bază vor fi pregătiți printr-un program inovator specific. Au fost aleși următorii participanți: Arpad Magyar, Daniel Popovici, Robert Nagy, Endre Denes și Petrica Mihoc. Primii trei fac de asemenea parte din grupul care participă la programul de pregătire antreprenorial și de conducere a întreprinderilor. Acesta va dura 24 de luni și va fi pus în practică împreună cu partenerul elvețian Schweizerische Stiftung für Orgeln in Rumänien (SSOR) din Elveția.

Voluntari În proiect sunt nominalizați specialiști din Elveția, care sunt de acord să ofere participanților la curs și la Master-Class pregătirea aprofundată în domenii de specialitate. Pentru construcția de orgi, special pentru domeniul acordare și intonare este competent maistrul în construcții de orgi Ferdinand Stemmer. Pentru construcții de ferestre și uși cât și parchet în domeniul istoric, stă la dispoziție maistrul tâmplar Ulrich Grendelmeier și pentru consultații în contabilitate, calculații și organizarea muncii, Ruth Grendelmeier. De asemenea este planificat un curs de perfecționare de o săptămână pentru trei cursanți în Elveția.

Derularea proiectului

Scopul principal al proiectului este întocmirea de concepte, ilustrații și documentații, cercetarea, compararea și căutarea urmelor la instrumente istorice, cât și aprofundarea cunoștințelor profesionale la materiile practice: pneumatică, sisteme de aer, mecanica tracturii și a registrului. Ca încununare a finalizării, deasemenea prevăzută în proiect, este reconstrucția unei orgi istorice și cu o documentație ilustrată. Alegerea instrumentului a dus la alegerea orgii construită de Johannes Hahn în anul 1773 a Bisericii evanghelice Stolzenburg/Slimnic, SB.Bucuresti Sf Iosif Rom-Cat

Ea cuprinde toate criteriile unui instrument istoric valoros, care refelctă perioada de înflorire a construcției de orgi a secolului 18 din Transilvania. Materialele ei sunt păstrate în mare parte în original și documentele din arhivă susțin cercetările pentru reconstrucția ei.

Pe plan secund este prevăzută dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru trei cursanți. Acestea conțin consiliere financiară, vânzare, conducere, îndrumarea angajaților, planificarea și organizarea derulării activității în construcția de orgi și tâmplărie.

Scopul al treilea este dezvoltarea unui plan de afaceri pentru o firmă existentă și implementarea lui cât și câte un plan de afaceri pentru o firmă nouă și o persoană fizică autorizată.

Pentru pregătirea Master Class am elaborat un nou plan de învățământ. Pentru învățământul teoretic am elaborat următoarele manuale pentru materiile: Istorie, Arta construcției de orgi, Conservarea pielii și modurilor de argăsire, Metale în construcția de orgi: alamă, aliajul tuburilor și prelucrarea și utilizarea lor, Lemnul și exploatarea lui istorică, moduri de uscare și alegere, Produse pentru suprafețe, baițuri vechi, reacții chimice cu acidul de argăsire în lemn cât și combaterea dăunătorilor la lemn.DSC_0216

Pentru pregătirea practică este importantă efectuarea de exerciții practice la cât mai multe sisteme de tehnici de orgi, acumulării de experiență, recunoașterea problematicii și găsirea de soluții. Învățarea pe obiect este metoda didactică efectivă, pentru a putea gândi până la funcționarea unui element al orgii. Același lucru este valabil și pentru produse de tâmplărie costisitoare și de înaltă calificare

Voluntari

 În proiect sunt nominalizați specialiști din Elveția, care sunt de acord să ofere participanților la curs și la Master-Class pregătirea aprofundată în domenii de specialitate.

Pentru construcția de orgi, special pentru domeniul acordare și intonare este competent maistrul în construcții de orgi Ferdinand Stemmer. Pentru construcții de ferestre și uși cât și parchet în domeniul istoric, stă la dispoziție maistrul tâmplar Ulrich Grendelmeier și pentru consultații în contabilitate, calculații și organizarea muncii, Ruth Grendelmeier.

De asemenea este planificat un curs de perfecționare de o săptămână pentru trei cursanți în Elveția.

Volumul proiectului

Pentru realizarea proiectului s-au angajat următoarele persoane:

Management cât și teoria și practica construcției de orgi: Barbara Dutli
Consiliere în management: Istvan Szabo
Pregătirea teoretică pentru construcția de orgi și tâmplărie: Gabor Csomos
Coordonare birou, traducere: Nora Nan
Contabilitate: Gianina Bădilă
Manager de proiect PF 36: Barbara Dutli

Proiectul ”Formare profesională pentru constructori de orgi și tâmplari” este implementat în parteneriat cu Schweizerische Stiftung für Orgeln in Rumänien (SSOR) din Elveția și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a cofinanţării din partea Elveției este de 247,151.77 CHF.

Fundația pentru Pregătire Profesională din România

str. Pieții, nr. 5 RO – 507085 Hărman
Tel: +40 268 367 605; Fax: +40 268 367 421
e-mail orga@constructiiorgi.ro
www.fppr.ro